Добро дошли на сајт
Друштва Групних Аналитичара Београд

Групна анализа је метод групне психотерапије, али пружа и могућност разумевања свих врста група, од мале аналитичке психотерапијске групе, преко тимова, све до најширих друштвених заједница.

Издвојено

Фархад Далал – Схватите групу озбиљно

Представљамо вам вредно издање на тему групне анализе на српском језику: Фархад Далал – Схватите...

×
Фархад Далал – Схватите групу озбиљно

Представљамо вам вредно издање на тему групне анализе на српском језику:

Фархад Далал – Схватите групу озбиљно, у преводу Весне Радоњић и Иване Босић.

Ево шта о књизи каже стручни редактор, Тија Деспотовић, тренинг групни аналитичат и тренинг психоаналитичар:

Др Фархад Далал је психотерапеут у приватној пракси у Девону последњих двадесетак година. По основном образовању физичар, интересовање за разумевање људске природе га води до групне анализе. Тренинг групни аналитичар је и супервизор Института за групну анализу у Лондону. Већ неколико година остварује сан да развије групну анализу у Индији и руководи тренингом ˝Group Analysis India˝.

Страстан је писац и објављује радове у којима повезује групну анализу, психоанализу, функционисање организација и друштва, нарочито се бави расизмом као обликом мржње у чијој основи се налази моћ једних над другима. Његов радознали дух и љубав према откривању сазнања о релационој људској природи су га навели да у својој првој књизи ˝Схватите групу озбиљно˝ преиспитује и проширује досадашње психоаналитичке поставке С.Фројда и групноаналитичке теорије С.Х.Фукса. Залаже се за психоанализи сродну, Фуксову групно аналитичку теорију, обогаћујући је Елијасовом социолошком теоријом, Мате-Бланковом теоријом, социо-биологијом, теоријом дискурса и комуникација. Обједињује теоријски корпус и са ентузијазмом и ауторитетом нуди пост фуксијанску групно аналитичку теорију.

Једноставно речено генетски смо програмирани да се повезујемо са околином како би преживели и продужили врсту. Појединац је само један ниво групе. Групна динамика нас је научила да кохезивна група боље функционише од некохезивне а емоционалне везе омогућују да тежимо да припадамо групама у којима се учимо да мислимо. ˝Ум и мишљење нису приватно власништво појединца већ власништво групе˝. У групама се кумулира оно што групни аналитичари зову друштевеним несвесним.
У групама се огледамо и са другима учимо корективном искуству. Психотерапија Далала је етика која лежи у кооперативности групе. Из тренутка у тренутак кооперативност се достиже и губи, а сам процес је вредност која се зове групна аналитичка психотерапија.

Књига је изашла у издању Центра за психосоцијалну едукацију Алма Нова, где је можете и набавити https://almanova.rs/product/shvatite-grupu-ozbiljno/

Књигу можете набавити и у Вулкан књижарама https://www.knjizare-
vulkan.rs/psihologija/221981-shvatite-grupu-ozbiljno-ka-postfuksovskoj-grupno-analitickoj-
teoriji

14. Конгрес психотерапеута

Тема: Емпатија и друштво.ПДФ са свим информацијама је у прилогу.

×
14. Конгрес психотерапеута

Тема: Емпатија и друштво.
ПДФ са свим информацијама је у прилогу.

GASi Летња школа, Торино

×
GASi Летња школа, Торино

Сазнајте више