“Грађани у промишљању у Новом Саду – иницијатива за нове мостове међу нама” – Промишљајући викенд – 2022

Пројекат “Грађани у промишљању у Новом Саду – иницијатива за нове мостове међу нама” произашао је из радионица “Грађани у промишљању” које се у Новом Саду одржавају од 2014. године а дао су активности Секције Друштва групних аналитичара Београд (ДГАБ). Спеифичност радионица “Грађани у промишљању” у Новом Саду је коришћење (културних) простора са жељом да она пробуде мноштво асоцијација, подстичу културни дијалог и грађанску свест за данашње време које живимо. Ова активност је препозната од стране Фондације Нови Сад Европска престоница културе 2022. и тако су уз редовне радионице Грађана у промишљању осмишљене и примењене радионице, пре свега намењене деци. Тако су деца постала посетиоци наших радионица а ми заједно са њима учесници радионица Промишљање цртањем/сликањем.

Радионица промишљање цртањем/сликањем у 2020. години била је посвећена будућности Европе, где су деца основних и средних школа у Новом Саду са уметницима осликавала мајице у Културној станици Свилара.

У септембру 2021. годинe смо заједно са децом из основних и средњих школа у Новом Саду промишљали осликавањем торби на тему Будућност Новог Сада на платоу Историјског Архива Града Новог Сада. Ликовна радионица је испирисана радионицом Грађана у промишљању у Новом Саду, одржаном на Међународни дан заштите животне средине у основној школи „Иван Гундулић“.

Посебан је доживљај била изложба и перформанс „Минут за мене“ на којој су деца презентовала своје радове и где су саопштавала своја промишљања цртањем/сликањем.

9. и 10. април 2022. био је резервисан за Промишљајући викенд, где су организоване 4 радионице за два дана. Промишљајући викенд започео је у суботу пре подне радионицом Промишљање сликањем/цртањем у Културној станици Свилара. Промишљање цртањем/сликањем подстакло је инспирацију и стваралачко мишљење деце. Снежана Мандић, ликовни педагог и Марија Јевтић, групни аналитичар, као водитељке радионице иницирале су тему – жеље за будућност. Деца су осликавала врећице којима су украшавала Мост будућности – и на тај начин формирала заједничко дело. На овој, трећој радионици по реду деца су промишљањем бојама и ликовним изразом показала способност стварања нових идеја и веза између постојећих идеја, делила су искуства о значају културног наслеђа и кроз сликање и своје жеље указивала на љубав према крају у коме живе, оплемењивању природе и дружила се кроз размену мишљења и идеја.

У истом простору у послеподневним сатима је одржана радионица Промишљање о здрављу, чији су учесници били млади грађани (студенти Медицинског факултета), најмлађи грађани и представници старије популације. Сви заједно промишљали су у плодоносном дијалогу о здрављу појединца и здрављу у заједници. Учешће најмлађих грађана (деце) дало је специфичност радионици коју су водили Марија Јевтић и Томислав Влашки (студент докторских студија медицине). Активно учешће деце у промишљању са старијим грађанима помогло је да размишљају о својој будућности кроз личну одговорност за здравље. Промишљало се о вези културе и уметности са здрављем, као и о томе колико је здравље потребно и за капацитет да се да пун допринос заједици. И најмлађи и старији су се сложили у томе да посебниу пажњу треба да посветимо особама које имају физичку онеспособљеност јер они могу и често јесу управо они појединци који дају здрав допринос заједници.

Наjмлађи грађани (деца) били су заједно са старијим суграђанима учесници у радионици Промишљајућа шетња коју су осмислили Маријан Мајин и Марија Јевтић која је реализована са Удружењем Алмашани, који су посвећени неговању културног наслеђа и очувању старог језгра града Новог Сада. У овој промишљајућој шетњи деца водичи су били Зоја Мајин и Чарна Месарош, а учесници су имали мало упутство и мапу. Кренули смо од Свиларе, обишли понеко лепо двориште са погледом на торањ Алмашке цркве, посетили Алмашку цркву, обишли стару Тршчару (под заштитом), чули причу о Лађарској, Стеријиној и Барањској улици, кући Косте Хаџија, као и Матици српској и истоименој улици. Деца водичи су кроз промишљајућу шетњу представили Алмашки крај и приповедали о историјским чињеницама, анегдотама из Алмашког краја као најстаријег дела Новог Сада, а деца учесници са старијим грађанима су фотографисали утиске. Кроз ову шетњу су се повезали најмлађи грађани (деца) са старијим генерацијама у заједничком промишљању. Физичка активност употпуњена конструктивним дијалогом о старом језгру Града Новог Сада допринели су разумевању значаја неговања историјског наслеђа и враћању старим вредностима. Ова шетња дуга око 3000 корака, потрошила је око 150 кцал, а значај и добробит физичке активности је такође био у фокусу током нашег боравка напољу. Промишљајућа шетња је завршена у Занатском дому на тргу Марије Трандафил где је све учеснике чекала музика као инспирација за наредну радионицу.

Врата плесног центра Алегро отворили су домаћини Раша и Ема (Радован Остојић и Емилија Маринковић) чиме је почела четврта радионица Промишљање плесом, (водитељи Радован Остојић и Марија Јевтић) чији је циљ био да се представи плес као могућност сусрета различитих генерација. Промишљали смо заједно са радозналом децом о значају плеса за здравље, културу, дијалог, као и могућностима да се начине мостови међу различитим генерацијама захваљујући плесу. Кроз различите плесове и плесне кораке приказан је значај дијалога у плесу, потом значај односа лидер и пратилац, могућност групног рада. Деца су уживала у плесној радионици, научила основне кораке изабраног плеса, и у пријатној атмосфери кроз конструктивно дружење промишљала о значају плеса за здравље и квалитет живота.

На свакој од четири радионице било је више од 30 учесника. Најмлађи учесник има 4 године а најстарији 80 година. Утисци које су понели учесници радионица са Промишљајућег викенда потврђују да заједничке активности и дијалози у примењеним условима Грађана у промишљању представљају позитивно искуство, обогаћено пријатним утисцима и исказаним жељама за будуће сусрете (https://www.youtube.com/watch?v=reWA6XNTbX0).

Партнери Друштву групних аналитичара у реализацији овог Пројекта били су ОШ“Иван Гундлић“ Нови Сад у сарадњи са уметницима са Академије уметности у Новом Саду, удружење „Алмашани“ које се бави неговањем културног наслеђа и очувањем старог краја, удружење „Осмех“ студената Медицинскиг факултета у Новом Саду, удружење „Култокс“ које се бави промоцијом плесне културе.

Промишљајући викенд (са четири радионице Промишљање сликањем/цртањем, Промишљање о здрављу, Промишљајућа шетња и Промишљање плесом) је реализован 9. и 10. априла 2022. у оквиру Пројекта Грађани у промишљану у Новом Саду – за нове мостове међу нама (носилац пројекта Друштво групних аналитичара Београд, суфинансиран од стране НС ЕПК 2022., лидер пројекта Марија Јевтић).